Norwegian English Greek

Porto Heli - Nafplion

  Nafplion er administrativ hovedstad i det greske fylket Argolida på halvøya Peloponnes. Byen ligger innerst i Argolis-bukten og har ca. 13 000 innbyggere. Navnet er fra det  gamle venetianske navnet Napoli di Romania, fra gresk "nea poli" - nye byen av Romania, navnet på området i de sene bysantinske tider. Byen var hovedstaden i Hellas mellom 1829 og 1834.

  I gresk mytologi var Nauplios sønn av havguden Poseidon og Amymone, en kvinne han reddet fra en satyr. Nauplios var en modig sjøfarer som ifølge myten grunnla Nafplio. Han hadde også en sønn, Palamedes, som gjorde en rekke oppfinnelser og døde i kamp under den trojanske krigen. Borghøyden Palamidi er oppkalt etter ham.

  Nafplios  opprinnelse ble grunnlagt for mer enn 3000 år siden. Byen var opprinnelig utskipningshavn for bronsealderbyene Mykene, Tiryns, og deretter antikke Argos.

  I første del av middelalderen var byen under Bysants, som bygget fortet Akronafplia. I 1212 ble byen erobret av frankerne, som solgte den videre til Venezia i 1388. Byen fikk da navnet 'Napoli di Romania'. Italienerne avverget flere tyrkiske angrep, før de måtte gi tapt i 1540. Tyrkerne gjorde Nafplio til hovedstad i provinsen Morea.

  I 1686 tok venetianerne byen tilbake, og i 1711 bygget de den imponerende festningen som fortsatt stå og ikke minst pryder toppen av Palamidi. Festningen sto ferdig i 1715, og kort tid etter gjenerobret tyrkerne byen. Med unntak av et kort russisk intermesso i 1770, forble Nafplio tyrkisk frem til den greske frigjøringen i 1822.

  Frigjøringen fra tyrkerne ledet fram til etableringen av det moderne, selvstendige Hellas vi kjenner i dag. Nafplio var den første byen som ble gresk, derfor har byen en helt sentral posisjon i nyere gresk historie. Det er mange skoleklasser fra Athen som har vært  på dagstur for å se akkurat hvor det greske flagget ble heist for første gang.

  Etter frigjøringen ble Nafplio utnevnt som hovedstad i den nye, greske staten. Den første parlamentsbygningen (Palia Vouli), ble hjemmet til den første statsministeren og også den første greske skolen. Dette er i dag rådhuset. En mer dyster del av historien er kulehullet i murveggen på kirken Agios Spyridon. Her ble statsminister Ioannis Kapodistrias skutt ned og drept av sine politiske fiender i september 1831.

  I sine første år var det nye Hellas under beskyttelse av stormaktene Storbritannia, Frankrike og Russland. De bestemte at landet skulle være et monarki. Valget falt på den 17 år gamle tyske prinsen Otto av Bayern. Kong Otto ankom Nafplion i 1833, men bare to år senere ble hovedstaden – og dermed også kongens hoff – flyttet til Athen. Selv om kongedømmet er avskaffet og har liten støtte blant grekere i dag, ble navnet Otto på 2000-tallet igjen brukt som en hedersbetegnelse. Kong Otto ble da kjælenavnet til den tyske fotballtreneren Otto Rehagel, som tok det greske landslaget til EM-gull i 2004.

  Etter den korte perioden i rampelyset falt Nafplion tilbake i anonymiteten. Likevel er Nafplion kjent over hele Hellas, ikke bare for sin historie men også som en av landets vakreste byer.

  Med sin romantiske gamleby i venetiansk stil, avslappende atmosfære, godt vinterklima og nærhet til Athen er byen blitt populær som helgeutflukt for velstående grekere. Om sommeren kommer også utlendingene på besøk, ikke minst via badebyen Toló 9 kilometer unna.

  For de som er mer opptatt av kultur og historie enn strandliv, blir Nafplino ofte anbefalt som en base for utforsking av de mange severdighetene i omegn. Historiske steder som Korint, Mykene, Epidaurus, Tiryns og Argos er godt innen rekkevidde.

  Nafplion har også sine egne severdigheter. Mest iøynefallende er de tre festningene Palamidi, Akronafplia og ikke minst Boursist som  ligger på en holme i sjøen. I gamlebyen finnes det et  arkeologisk museum, folkemuseum, krigsmuseum og det bitte lille og kuriøse komboloi-museet, til ære for perlekjedene som mange greske menn bærer med seg overalt. Skipperen kjøpte med seg en hjem! 

  I dag, når du tar deg en tur i de pittoreske smugene i gamlebyen. Eller ser de  besøkende trekkes av den venetianske balkonger og de fantastiske neoklassiske bygninger og herskapshus får du faktisk bilder som bringer følelser av søt nostalgi. Slapp av på en  av de mange kafeene mens du ser på havet og besøk Palamidi festning  for å få med den fantastiske  utsikten  over Argolikosbukta.

   

  Neste etappe: Nafplion - Leonidio Plaka


  Skriv en kommentar

  Husk å fylle ut alle felter merket med (*). HTML-kode kan ikke benyttes.

  Følg oss underveis

  «Oktober 2018»
  ManTirOnsTorFreLørSøn
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031